

Module VII Autoimmune Diseases and Inflammation Session Schedule

Schedule Subject to Change

Friday, September 28, 2018:

	Coptember 20, 2010.		
7:30 am	Autoimmune Disease: Cutting Edge Approaches to Understanding, Diagnosing and Treating a 21st Century Epidemic with Case Histories (Part I)	Todd LePine, MD	2 hr
9:30 am	Break		
10:15 am	Autoimmune Disease: Cutting Edge Approaches to Understanding, Diagnosing and Treating a 21st Century Epidemic" with Case Histories (Part II)	Todd LePine, MD	2 hr
12:15 pm	Lunch - Precision Analytical (non-cme)		
1:30 pm	Inflammation: Pain-Gut Connection	Heather Tick, MA, MD, CCFP	1 hr
2:30 pm	Central and Peripheral Sensitization and Inflammation Stress and Pain	Heather Tick, MA, MD, CCFP	1 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	New Solutions for Pain Control	Heather Tick, MA, MD, CCFP	1 hr
5:00 pm	Low Dose Naltrexone: Exciting Clinical Applications	Sahar Swidan, PharmD, BCPS, ABAAHP, FMNM	1 hr
6:00 pm	Close of Session		

Saturday, September 29, 2018:

7:30 am	Advanced Clinical Management of Inflammation	Sahar Swidan, PharmD, BCPS, ABAAHP, FMNM	2 hr
9:30 am	Break		
10:00 am	A Metabolic Approach to Lupus, Interstitial Cystitis, and Vitiligo	Pamela W. Smith, MD, MPH, MS	2 hr
12:00 pm	Lunch – Sponsored by Bio-Botanical (non-cme)		
1:30 pm	Autoimmunity and Hormones (Part I)	Filomena Trindade, MD, MPH	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Autoimmunity and Hormones (Part II)	Filomena Trindade, MD, MPH	1 hr
5:00 pm	The Inflammatory Cascade	Filomena Trindade, MD, MPH	1 hr
6:00 pm	Close of Session		



Module VII Autoimmune Diseases and Inflammation Session Schedule

Schedule Subject to Change

Sunday, September 30, 2018:

	•		
7:00 am	Toxic Metals and Autoimmunity	Lyn Patrick, ND	1 hr
8:00 am	Avoidance- Guidance for Patients in Elimination of Everyday Chemical Exposures	Lyn Patrick, ND	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Protocols- Nutrient, Botanical Supplementation for Toxicant Elimination in Autoimmunity	Lyn Patrick, ND	1 hr
10:30 am	Immunotoxicity – Toxicant-induced Cytokine Imbalances	Walter Crinnion, ND	1 hr
11:30 pm	Lunch		
12:30 pm	The Role of Environmental Toxicant Chemicals in Autoimmunity	Walter Crinnion, ND	1 hr
1:30 pm	Glutathione Regulation in Autoimmunity and Oxidative Stress	Walter Crinnion, ND	1 hr
2:30 pm	Break		
3:00 pm	Depuration Treatments for Autoimmunity and Inflammation	Walter Crinnion, ND	1 hr
4:00 pm	A Metabolic Approach to Rheumatoid Arthritis	Pamela W. Smith, MD, MPH, MS	1 hr
5:00 pm	Close of Session		